Как не се реБрандира – homemax.bg срещу home-max.bg

реБрандирането е честа практика, когато определена фирма/ продукт има нов собственик и той иска да обнови имиджа на покупката си. Подобен е и случая с Баумакс (Baumax) – верига за неща за дома, градината и подобни. Новият собсвеник, по спомени КарпетМакс, реши да смени името на веригата магазини и да се отдалечи от старото. За съжалени в случая май маркетинг специалистите им нещо се пообъркаха.

Поради липса на идеи или някаква друга причудлива причина, решиха да прекръстят веригата от Баумакс (Baumax) на ХоумМакс (HomeMax). Изглежда обаче, този който го е решил, не си е направил проучването предварително и се е натресъл на име, което вече е заето и то не от скоро, а от далечната 2009 година. Тъй като оригиналният HomeMax вече е заел името homemax.bg, решават да се нанесът на невероятната производна home-max.bg. Умно а? Мммммм – НЕ. Уникално МАЛОУмно ако питате мен. Не само използват вече съществуващо наименование, а и предлагат подобни продукти. Естествено в България надали някой нещо ще им каже. Ако това беше в една нормална държава, веднага щеше да последва съдебен спор, който HomeMax.bg щяха да спечелят.

Ето и справка от публичният регистър на .bg домейните:
homemax.bg
requested on: 04/03/2009
processed from: 04/03/2009
activated on: 30/03/2009

home-max.bg
requested on: 23/01/2015
processed from: 23/01/2015
activated on: 18/02/2015

С лошият избор на реБрандиране, ХоумМакс сгрешиха поради няколко причини.

Да брандираш, използвайки чужд и съществуващ бранд би трябвало да е незаконно. Може и да е 🙂

Да брандираш, използвайки чужд бранд внася объркване в клиентите и разводняване на марката. Тя не е уникална за пазара и съответно има, макар и малка, възможност някой да обърка двете HomeMax фирми.

Да създадеш сайт, в който има тире (-) и да не притежаваш и версията без него е СРАМ за всяка себеуважаваща се голяма фирма, а BauMax не е никак малка такава.

Хилядите вече са наляни в грешното реБрандиране. Да се надяваме, че ще успеят да се разберат с HomeMax.bg за цената на домейна и бранда. Ако въобще се сетят да го направят де.

Comments are closed.