Ремонт с части на клиента + 15%

remontПопаднах случайно на един сайт на автомобилен сервиз и докато разглеждах цените на труда попаднах на този ред: “Ремонт с части на клиента + 15%”. Въпроса тук е защо е така? Естествено повечето сервизни техници – автомонтьори ще ви кажат, че това е заради понякога съмнителното качество на частите, които клентите носят. Ще ви кажат същото и ако частите са чисто нови и идват директно от официалния вносител. Така ли е това?
На кратко отговора е НЕ.

Continue Reading >>

Firefox яде памет

ffИзползвам Firefox 18, последната версия. Използвам я по цял ден и не я затварям понякога по цял ден. Днес примерно цял ден е стоял отворен или поне докато не видях колко памет използва – 300 MB. При отворен един единствен прозорец Firefox беше изял колкото за 20. Проблема най-вероятно е в принципа на освобождаване на паметта и още по-вероятно ще се окаже, че дори не е проблем, а част от характеристиките на програмата.

Continue Reading >>

Ticketmaster сменя reCAPTCHA със SolveMedia

Най-големия сайт за продажба на билети Ticketmaster ще смени трудната за отгадаване reCAPTCHA със системата на SolveMedia.

Сигурен съм че срещате reCAPTCHA ежедневно и то по няколко пъти на ден. Това са онези трудно разбираеми и в повечето случаи безмислени комбинации от букви, които трябва да въведете за да докажете, че сте човек. Всеки ги бърка и като сгрешите 2-3 пъти и започвате да се изнервяте. Сега си представете какво ще е да искате да си купите билет и да дадете пари на някого и да се налага да въвеждате букви и цифри по няколко пъти. Гадно а?

От Ticketmaster са се вслушали в гласа на потребителите и са решили да сменят системата на reCAPTCHA с тази на SolveMedia. Ето ги и двете едно до друго сравнени:

Continue Reading >>

Неуспешен обир – крадците не могат да карат с ръчка

iТова разбира се се случва в САЩ, мястото където повечето коли са с автоматични скорости.
51 годишният Рандолф си спрял на пътя да пусне смс на жена си, когато двама младежи го заплашили с пистолет и го накарали да легне на земята. Докато единия го държал на мушка, другия се опитал да подкара колата. За съжаление си нямал никаква представа как се кара Корвет с ръчни скорости и не успял.

Continue Reading >>

Google дава общо 3,14159 милиона долара на хакери

Google отново са отделили милиони за подобряване на сигурността на Chrome OS. За всеки доказан и подробно описан хак дават по 100 000 долара, а за такъв преживял рестартиране на системата сумата нараства до 150 000 долара. Общият фонд отделен за Pwnium състезанието е π милиона долара.

Разбира се, хакерът успял да преодолее защитите на Chrome OS ще трябва детаийлно да опише и предостави начина по който е хакнал операционната система заедно с всякакъв използван код.

От компанията вече имат подобно предизвикателство за техния Chrome браузър. Наградата е 100 000 долара за този, който успее да проникне през защитите.