Archives for : December2019

Колко дебел сняг трябва за каране на ски?

С настъпването на зимата, идва време и за каране на ски. За съжаление в България тази година все още не е имало сериозен снеговалеж и повечето писти или пускат оръдията ако е достатъчно студено, или просто чакат. На пистата към която сме се насочили, оръдията не са спирали от 2 дни, но дали има достатъчно дебел сняг за ски и колко дебел сняг трябва за да се карат спокойно ски?

Нужната снежна покривка зависи основно от терена на пистата. Нека разгледаме няколко вида писти.

Пистата, която изисква най-много сняг е каменистата. На места, където няма или не се задържа растителност през зимния сезон, цялата писта може да е покрита с малки и големи камъни. За такава писта е нужен сняг от 50 см до 1 метър. Това е доста трудно и скъпо за постигане с изкуствен сняг. Обикновено това са ски писти във високите части на планините над 2000 метра.

На ски писти, разположени на по-ниско, примерно под 1500-1800 метра и покрити основно с трева и друга ниска разтителност, задължителния минимум за каране на ски може да падне и до 15 сантиметра. Толкова малко снежна покривка не е подходяща при голямо натоварване. Колкото повече скиори, толкова по-бързо издълбаване на снега и разваляне на снежната покривка.

Писти с толкова малко сняг изискват внимателно каране. Избягвайте да карате ски близо до края на пистата и бъдете нащрек за оголени места, които могат да бъдат причина за неприятни падания.

Тази кратка статия я написах след малко изследване на мненията на скиори. Пълната коректност не е гарантирана. Може да добавите вашето мнение в коментарите.