Бърз Грип Тест – А дали е точен?

Обаждат ми се преди няколко дена от градината на детето. “Здравейте, много са червени бузките и не иска да яде.” Работата на температура ми се струва. Тичам, карам и пристигам. Детето определено е взело да гори. Прибираме се и заспива. Някакси изкарваме нощта…

И идва сутринта, а с нея се завръща и температурата. Работата отива на грип – все пак сме точно във времето на повсеместните грипни ваканции. Без много да му мисля, товаря детето и хоп – на клиниката до Джъмбо на бул. България. Да ама НЕ. Там бързите тестове за грип са свършили. Късмет няма. Или може и да има … отстрани на сградата има лаборатория за изледвания, а там дори правели тест, и то бърз. След кратко бъркане в носа, пробата е взета и ние се отправяме да чакаме резултата от бързия грип тест в къщи.

5 – 10 – 15 – 20 минути и резултата е готов. Грип А – отрицателен, Грип Б – отрицателен. Аз ликувам, но какво по д*** ни се е лепнало тогава.

Първи ден с температура мина, втория и третия и той … само на борещи симптомите лекарства, но температурата си е още там. Минаваме на Зинат. Та за тези, които не го познават, Зинат си е антибиотик. На децата май им го изписват честичко.

Междувременно от същото съм лепнал и аз. Температура и разните там подобни. Та докато се излежавах, реших малко да почета из нета за тия бързи грип тестове. По наше време нямаше. Аз чета доста. Като започна нещо и докато не го разнищя – не спирам. Та прочитам един куп информация, кое – как – защо и се радвам колко е напред медицината от преди години. НО… да както на много места НО – попадам на макар и кратка статистика за точността на този тип бързи тестове.

Та там пише (попреведено от английски):
Чувствителността на бързите тестове за грип варира от 10% до 80% в сравнение с други по-точни тестове…

и малко по-нататък

Медицинските лица трябва да разберат, че отрицателен резултат от бърз диагностичен тест за грип не изключва диагноза на грип при пациент със съмнение за грип.

Ей тука вече изпадам в леко раздразнение и недоумение. Грип А – отрицателен, Грип Б – отрицателен НЕ ОЗНАЧАВА задължително, че детето ми не е болно от грип, ако сме използвали бърз тест. Напълно възможно е, то да Е болно от грип, ако има симптоми като грип. Еми то аз за какво друго да го водя на този тест, ако няма симптомите? Ей така за удоволствие и разходка ли?>>

Продължавам да чета и другаде. В съседна Турция например, грешните резултати в едно изследване стигнали до 50%… Мда да 50% от тестовете са показали, че грип няма… когато го е имало. След толкова четене, останах с впечатление, че в повечето случаи, негативния резултат е мястото за повече грешки. При наличието на позитивен резултат е много вероятно да има грип.

Е в случая при нас грип нямаше и Зинат пооправи нещата, но дали следващия път ще направя пак бърз грип тест, не знам.

И заради лиричните отклонения в началото, забравих да уточня и двата вида тестове, които срещнах. Единият е този, който правят в лабораториите и там могат да се справят и с натривка от носа. В аптеките се продават и тестове за домашна употреба, при които в комплекта има и перце/игричка за пробождане на пръста. В домашни условия след това трябва и да съберете кръв и да я сложите на самия тест. Май по-добре ще е да почешем нослето от вътре… поне докато не пораснат децата.

Comments are closed.