Черен Петък по български или стратегия?

Тези, които някога са се интерисували, знаят че Черния Петък е последния петък на месец Ноември. То е нещо като празник на консуматорското общество :), с който се дава начало на пазаруването на подаръци за Коледа. В България обаче, Черен Петък се случва понякога и в 3-те последни, ако можем така да ги наречем, петъци на Ноември. Яко а? Можем само да гадаем защо се получава така, но ето моето скромно мнение и наблюдение от тази година. 2019 ако трябва да сме точни.

И всичко започна от Комсед – една от големите вериги магазини за детски стоки. Те решиха да дадат старт на годишните намаления на петък 15-ти Ноември. Според мен, застрашени от онлайн намаленията една седмица по-късно, искаха да оберат купувачите, които вече имат желание, а може би и идеи, за пазаруване. За да не се наложи да се съревновават с онлайн гиганти като Емаг, те пуснаха значително намаление на всички стоки в магазина. И между другото, те имат доста прилични цени, защото са голяма верига и защото са вносители на доста марки.

Преминаваме напред – една седмица по-късно. Денят е 22-ри Ноември. Това е денят на “фалшивия” онлайн Черен Петък в България. Това изместване е водено от регионалния мастодонт Емаг. Последвани от множество други малки и големи магазини и магазинчета, Емаг изместиха “празника” една седмица напред. Останалите, за да не изпуснат оборота, ги последваха щат не щат. Причината, поради която Емаг изместиха Черния Петък в България не ни е “официално” известна и можем само да гадаем. Често разпродажбите в българската версия на магазина и румънската се разминават. Дали искат да намалят натоварването върху складовете си? Дали се чустват застрашени от разпродажбите на по-големите от тях в Европа, като Амазон например? Може би по малко от двете. Все по-голяма част от хората могат да пазаруват от европейските сайтове на Амазон или поне познават някой, който може и иска да им помогне. Ако Черен Петък в Емаг и Амазон са на една и съща дата, съм напълно сигурен, че ще има поне частичен отлив.

Още една седмица напред, и вече сме на датата на истинския световен Черен Петък. За него ще допиша утре 🙂 … Дописвам… На истинския Черен Петък онлайн намаленията бяха слаби. Озон и Плесио продължават техните промоции. Емаг измислиха намаления с купони. Един от най-големите онлайн магазини за домашни любимци намали всичко с 15%. А Комсед се включиха пак и дадоха 25% намаление.

А вие къде пазарувахте?

Comments are closed.